Gata de Gorgos: Postguerra

Continuem amb l'evolució de la població de Gata de Gorgos. Avui parlarem dels primers anys de la postguerra. 

Immediatament després de la guerra, des de Governació Civil de la provincia d'Alacant, es constituirà un nou Ajuntament, el qual, el 15 de juliol acordarà, "en homenatge al Caudillo Francisco Franco Bahamonde", el canvi de noms dels principals carrers del poble per noms de personatges afins al règim. Així:
  • La Avenida Canalejas (Av. Marina Alta) passà a anomenar-se Avenida del Caudillo.
  • El Carrer La Bassa passà a Jose Antonio Primo de Rivera.
  • I el carrer Calvari passà a José Calvo Sotelo.
Com en moltes altres localitats de tota Espanya adherides al règim, l'1 d'abril de 1940, es proposa declarar Fill adoptiu de Gata de Gorgos al "Generalísimo Don Francisco Franco Bahamonde"

Vicente Signes Bolufer
D'altra banda, front a l'actitud d'altres alcaldes dels primers ajuntaments franquistes (Alcalalí o Beniarbeig), l'Ajuntament de Gata del 1941, presidit per Vicente Signes Bolufer, va insistir en que els habitants del poble denunciaren als veïns que, presuntament, havien participat en les destroces de l'Església durant la guerra i que no van ser empresonats durant les primeres investigacions. I és que, durant la guerra hi van haver divuit persones acusades per les destroces però que no van patir cap conseqüència. 

A banda d'això, també hi van haver set veïns als quals se'ls va aplicar la LRP (Ley de Responsabilidades Civiles), i un veí, Vicent Bolufer "El Gateret", que va ser portat a Dénia i després a Alacant on va ser afussellat. 


L'any 1944 es va encomanar a Vicente Bisquert Riera, de Xàbia, la construcció de la creu de tosca que actualment hi ha a l'encreumanet de la Carretera de Xàbia amb l'Avinguda Marina Alta. Es va col·locar en honor a les relíquies destruides durant la guerra i a l'única creu que existia al terme. La creu va ser inaugurada el 3 de maig del mateix any.

El dia 4 d'agost de 1944 es va inaugurar la font que hi havia a la plaça vella i que també va ser construida per Vicente Bisquert. Aquesta font la van llevar fa uns anys perquè, entre els gravats que tenia, hi havia l'Aguila Imperial pròpia del franquisme.

Ja a l'any 1949, quan comença l'obertura internacional i entren al govern els tecnòcrates, comença un període de bonança econòmica i a Gata es reflexa amb l'inici de l'obra d'urbanització de la zona compresa entre Carretera de Xàbia, Plaça Canalejas, Avinguda Caudillo, Carrer prolongació Primo de Rivera i Línia del ferrocarril, mitjançant l'obertura de tres carreteres i un passeig paral·lel a la línia del ferrocarril. (Actual carretera de Xàbia, plaça Espanya, Carrer La Bassa i Avinguda Marina Alta). 

Comentarios

Entradas populares de este blog

Carlos II y la endogamia de los Austrias

L'evolució de l'habitatge durant l'Època Antiga a Espanya

¿Cuál es el origen de la fiesta de cumpleaños?